διατροφη - κακη θρεψη
Η διατροφή είναι μία από τις βασικότερες ανάγκες του οργανισμού μετά την αναπνοή. Πολλές φορές όμως δεν δίδεται η απαραίτητη σημασία στην θρέψη των ατόμων, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε κάποια νοσηρή κατάσταση, παθολογική ή ακόμα και ψυχολογική.
Η δυσθρεψία / κακή θρέψη σχετίζεται, όπως προκύπτει από τη διεθνή βιβλιογραφία και την κλινική πρακτική, με σημαντική αύξηση του κόστους για την υγειονομική περίθαλψη, και είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ποσοτικά ή/και ποιοτικά διατροφικής υποστήριξης.
Ως κακή θρέψη ορίζεται η ελάττωση της καθαρής σωματικής μάζας σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, το ύψος και τη δραστηριότητα του ατόμου. Η κακή θρέψη επηρεάζει όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και συμβαίνει σε παιδική ηλικία, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο ΚΝΣ. Ανάλογα με τη βαρύτητα της δυσθρεψίας επέρχονται μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές διαφόρων οργάνων με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, που σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν κακή θρέψη, μία επιπλοκή που συχνά παραβλέπεται. Η συχνότητα της κακής θρέψης κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο έχει καταγραφεί στο 30% σε όλη την Ευρώπη. Η πλειοψηφία των ασθενών καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερη τροφή από αυτή που απαιτείται με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο. Τα αίτια της κακής θρέψης που οφείλεται σε ασθένεια είναι πάρα πολλά και ποικίλλουν.
Η ΚΑΚΗ ΘΡΕΨΗ και η απότομη απώλεια βάρους, ακόμη και της τάξεως των 2-3 kg (5%) σε συνδυασμό με την ασθένεια, αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, μειώνει την αντίσταση του οργανισμού σε λοιμώξεις, προκαλεί διαταραχές των φυσιολογικών και πνευματικών λειτουργιών καθυστερεί την ανάρρωση και μπορεί ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του ασθενούς. Σε αυτές τις συνθήκες η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ δύναται να βελτιώσει και να επιταχύνει την ανάρρωση και σε μερικές περιπτώσεις να εμποδίσει την εμφάνιση επιπλοκών ακόμη και του θανάτου. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η διατροφική αξιολόγηση η οποία λαμβάνει υπ’ όψιν την κατάσταση θρέψης αλλά και την υποκείμενη νόσο του ασθενούς. Η διατροφική υποστήριξη πρέπει να εφαρμόζεται πριν και μετά την περίοδο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Φυσικά, το φαγητό του νοσοκομείου αποτελεί την πρώτη επιλογή σίτισης.
Στην προσπάθεια άμεσης και επιτυχούς αντιμετώπισης των καταστάσεων δυσθρεψίας / κακής θρέψης συστήνεται από την ιατρική και διαιτολογική ομάδα η χρήση σκευασμάτων ειδικής διατροφής, φυσικής προελεύσεως, χορηγούμενα από του στόματος ή μέσω καθετήρα σίτισης, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο παραμονής του ασθενούς στις παραπάνω καταστάσεις.
Πηγές άρθρων: 01. Έντυπο Fresenius Kabi Hellas
Προϊόντα Διατροφής:
Fresubin HP Energy Easy Bag 500 Ml (Σάκος)
Fresubin Protein Energy Drink 200ml Βανίλια
Fresubin Energy Fibre Βανίλια
Η ακτίνα δράσης
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Δυτική Ελλάδα