Θεματολογία#1: Διαβήτης
Ερώτηση:
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Απάντηση:
Ο διαβήτης είναι ένας κοινός όρος ο οποίος περιγράφει αρκετές διαταραχές του μεταβολισμού. Στο διαβήτη, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ή και καθόλου ινσουλίνη, ή χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με τρόπο μη αποτελεσματικό. Είναι συχνή πάθηση και χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
Ερώτηση:
Από πού πήρε το όνομά του ο σακχαρώδης διαβήτης;
Απάντηση:
Ο όρος «διαβήτης», γνωστός και ως «σακχαρώδης διαβήτης», προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «διαβαίνω» και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τη διέλευση της γλυκόζης στα ούρα. Ο διαβήτης αλλάζει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί το φαγητό. Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η ινσουλίνη – μια ορμόνη, της οποίας ο ρόλος είναι να βοηθάει τη γλυκόζη να μπαίνει μέσα στα κύτταρα του οργανισμού και να χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας. Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από τη μερική ή την πλήρη έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης. Η ινσουλίνη παράγεται φυσιολογικά από συγκεκριμένα κύτταρα στο πάγκρεας- ένα όργανο του σώματος που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης και άλλων ορμονών που προάγουν το μεταβολισμό των τροφών. Οι πιο συχνοί τύποι διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Και στις δυο περιπτώσεις, η ικανότητα που έχει ο οργανισμός να παίρνει τη γλυκόζη από το αίμα και να τη βάζει μέσα στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ως ενεργειακή δεξαμενή, είναι ελαττωμένη ή λείπει. Παρόλο που οι δυο τύποι διαβήτη αποτελούν ξεχωριστές νοσολογικές οντότητες, εμφανίζουν μια σειρά από συμπτώματα και επιπλοκές, οι οποίες χαρακτηρίζουν από κοινού τη νόσο.
Ερώτηση:
Ποια είναι τα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη;
Απάντηση:
Τα κυριότερα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη είναι τα εξής:
πολυουρία
πολυδιψία ή/και πολυφαγία
απώλεια βάρους
κόπωση
αδυναμία
κράμπες
διαταραχές αισθητικότητας
καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων
λοιμώξεις
Ερώτηση:
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη;
Απάντηση:
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 900.000 διαβητικοί, εκ των οποίων οι μισοί είναι χωρίς αγωγή και μόνο οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι.
Ερώτηση:
Δημιουργούνται επιπλοκές από τον σακχαρώδη διαβήτη;
Απάντηση:
Όταν η νόσος δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση επιπλοκών, όπως:
καρδιακή νόσος
αυξημένη αρτηριακή πίεση
αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
νεφρική ανεπάρκεια
διαταραχές όρασης
νευρολογικές διαταραχές
έλκη στα πόδια και λοιμώξεις
Η αποδοχή της νόσου και η εκπαίδευση πάνω στην αντιμετώπισή της αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία για μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση.
Ερώτηση:
Τι είναι η αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης;
Απάντηση:
Η αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης είναι μία μικρή συσκευή με την οποία προσπαθούμε να μιμηθούμε την φυσιολογική έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Ερώτηση:
Η αντλία τοποθετείται μόνιμα επάνω στο σώμα;
Απάντηση:
Επάνω στο σώμα τοποθετείται ο καθετήρας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης ο οποίος αντικαθίσταται κάθε 3 ημέρες και όχι η ίδια η αντλία. Η αντλία μπορεί να τοποθετηθεί στην τσέπη, στη ζώνη του παντελονιού ή σε ειδικές θήκες αξεσουάρ.
Ερώτηση:
Υπάρχει βελόνα η οποία παραμένει μέσα στο σώμα;
Απάντηση:
Υπάρχουν διαφόρων ειδών καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης οι οποίοι ταιριάζουν σε κάθε έναν ξεχωριστά. Σε κάποιους απ’ αυτούς χρησιμοποιείται λεπτή ατσάλινη βελόνα (6,8 ή 10 mm μήκος) ενώ σε κάποιους άλλους η βελόνα χρησιμοποιείται απλά και μόνο ως οδηγός για την σωστή εισαγωγή του καθετήρα (6 ή 9 mm μήκος).
Ερώτηση:
Πώς είναι να είσαι συνεχώς συνδεδεμένος με κάτι;
Απάντηση:
Όταν φοράς κάτι για πρώτη φορά (ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα ζευγάρι γυαλιά) στην αρχή το νιώθεις πολύ περισσότερο απ’ ότι μετά. Το ίδιο συμβαίνει και με την αντλία ινσουλίνης. Υπάρχουν όμως και στιγμές που το να είσαι συνδεδεμένος με μια αντλία ινσουλίνης είναι πιο περίπλοκο, π.χ. όταν κάνεις ντους, ντύνεσαι το πρωί ή δοκιμάζεις ρούχα σ’ ένα κατάστημα. Για το λόγο αυτό, η Medtronic Minimed επινόησε το σύστημα Quick Release (Σύστημα Ταχείας Αποσύνδεσης) που επιτρέπει σ’ αυτόν που φοράει την αντλία να αποσυνδέεται γρήγορα και εύκολα από την αντλία για μικρά χρονικά διαστήματα.
Ερώτηση:
Θα μπορώ να συνεχίσω τις καθημερινές μου δραστηριότητες φορώντας την αντλία;
Απάντηση:
Ναι! Φορώντας την αντλία ινσουλίνης ο καθένας μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες αφού περιέχει πολλές επιλογές που τον βοηθούν να εξατομικεύει και να προσαρμόζει τη χρήση της ανάλογα με τις ανάγκες και τις δράσεις του.
Ερώτηση:
Χορηγείται η αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης από τους ασφαλιστικούς φορείς;
Απάντηση:
Η αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης καλύπτεται πλήρως και χωρίς οικονομική συμμετοχή του ασφαλισμένου από τους ασφαλιστικούς φορείς, σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν ΦΕΚ Β 3054-2012, Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.), κατόπιν εγκρίσεως από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) του Υπουργείου Υγείας.
Ερώτηση:
Τα μηνιαία αναλώσιμα για την χρήση της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης χορηγούνται από τους ασφαλιστικούς φορείς;
Απάντηση:
Τα μηνιαία αναλώσιμα της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης χορηγούνται πλήρως και χωρίς οικονομική συμμετοχή του ασφαλισμένου από τους ασφαλιστικούς φορείς, βάσει των αναγκών του εκάστοτε ασθενούς, όπως αυτές περιγράφονται στην ιατρική βεβαίωση που συντάσσει ο θεράπων ιατρός.
Θεματολογία#2:Θεραπεία Αναπνευστικού
Ερώτηση:
Ποιος χρειάζεται Οξυγονοθεραπεία;
Απάντηση:
Το οξυγόνο (O2) είναι βασικό συστατικό για την ζωή. Ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει 21% οξυγόνο και με την εισπνοή διαχέεται απο τις κυψελίδες στο αίμα μέσω του οποίου ταξιδεύει στους ιστούς και στα όργανα. Κάποιες φορές κάποιες ιατρικές καταστάσεις (Χρόνια Βρογχίτιδα, Εμφύσημα, Καρδιακές παθήσεις) αποτρέπουν μέρος του οξυγόνου να πηγαίνει στο αίμα μειώνοντας αυτό που αποκαλείται οξυμετρία (SaO2). Η χαμηλή Sa02 μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, έλλειψη ενέργειας και προβλήματα συγκέντρωσης. Τότε η προσθήκη οξυγόνου μέσω της οξυγονοθεραπείας είναι σημαντική για την αύξηση του Sa02, δηλαδή του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα.
Ερώτηση:
Tι είναι η Θεραπεία με Οξυγόνo;
Απάντηση:
Η οξυγονοθεραπεία είναι η συνεχής παροχή ιατρικού οξυγόνου μέσω ρινικής διάταξης ή μάσκας. Η οξυγονοθεραπεία συνταγογραφείται για να αυξήσει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα. Το οξυγόνο είναι ένα φάρμακο και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως ο γιατρός έχει ορίσει. Δεν είναι εθιστικό και χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής. Το οξυγόνο είναι ένα διαυγές, άοσμο, μη εύφλεκτο αέριο. Ωστόσο, υποστηρίζει την καύση (φωτιά) και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες ασφαλείας οξυγονοθεραπείας που παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας.
Ερώτηση:
Ποιά είναι τα οφέλη της Οξυγονοθεραπείας;
Απάντηση:
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής χρήση οξυγόνου: Απαλλάσσει από χρόνιες και ολονύχτιες υποξαιμίες, Μειώνει τον αυξημένο αιματοκρίτη, Μειώνει την πνευμονική αγγειακή πίεση, Βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση, Βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και τη λειτουργία του εγκεφάλου, Μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της πνευμονικής υπέρτασης, Βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.
Σημείωση: Όλες οι ιατρικές και θεραπευτικές πληροφορίες και συμβουλές που περιέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι κατ' ανάγκη γενικής φύσεως και μπορεί να μην είναι κατάλληλες για την κατάστασή σας. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο μετά από ιατρική διάγνωση.
Ερώτηση:
Τι είναι ο νεφελοποιητής;
Απάντηση:
Ο νεφελοποιητής, όπως αποκαλύπτει και η λέξη, είναι μια συσκευή η οποία μετατρέπει το φάρμακο υγρής μορφής σε νεφέλωμα έτσι ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει στους πνεύμονες πολύ πιο εύκολα.
Ερώτηση:
Πως λειτουργεί;
Απάντηση:
Όταν κάποιος άνθρωπος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα αναπνευστικά προβλήματα , οι κυψελίδες δύναται να πρηστούν και να υπάρξει δυσκολία στην αναπνοή Ο νεφελοποιητής χρησιμοποιεί έναν μικρό συμπιεστή για να αποδώσει αέρα σε έναν θάλαμο ο οποίος επικοινωνεί με το επιστόμιο ή την μάσκα. Μέσα στον θάλαμο τοποθετείται το φάρμακο (υγρής μορφής), το οποίο όταν εκνεφωθεί αποτελείται απο πολύ μικρά σωματίδια ικάνα να ταξιδέψουν έως τα πολύ λεπτά τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων.
Ερώτηση:
Τι είναι η υπνική άπνοια;
Απάντηση:
Η υπνική άπνοια είναι μία κατάσταση κατά την οποία οι μυς του φάρυγγα στο πλάι και στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου που η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ξυπνά τόσο ώστε να διεγείρει τους μυς και να πάρετε βαθιά αναπνοή. Κατόπιν πέφτετε σε βαθύ ύπνο ξανά και ο κύκλος συνεχίζεται, συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνετε.
Το τελικό αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας είναι το ότι υποφέρετε από έλλειψη ύπνου και οξυγόνου και ξυπνάτε εξαντλημένος. Ο/η σύντροφός σας μπορεί να παραπονεθεί επίσης για το έντονο ροχαλητό σας. Μερικοί ασθενείς ίσως αποκοιμηθούν ενώ εργάζονται ή οδηγούν.
Ερώτηση:
Ποιοι τύποι υπνικής άπνοιας υπάρχουν;
Απάντηση:
Αποφρακτική Υπνική Άπνοια: ο πιο κοινός τύπος κατά τον οποίο οι μυς του λαιμού κλείνουν τον αεραγωγό προκαλώντας τη διακοπή της αναπνοής.
Κεντρική Υπνική Άπνοια: δεν είναι τόσο συχνή όσο η αποφρακτική– ο εγκέφαλος ή το νευρικό σύστημα δε δίνουν εντολή στους μυς ελέγχου της αναπνοής ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος της αναπνοής.
Μικτή Υπνική Άπνοια: συγχρόνως συμβαίνει αποφρακτική και κεντρική υπνική άπνοια.
Ερώτηση:
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Απάντηση:
Η υπνική άπνοια έχει μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Ίσως πάσχετε από υπνική άπνοια εάν έχετε περισσότερα από 2-3 συμπτώματα:
Ροχαλητό: πολλοί ασθενείς υπνικής άπνοιας απευθύνθηκαν στον ιατρό τους επειδή το ροχαλητό τους ξυπνούσε τον/την σύντροφό τους
Υπνηλία: κατά τη διάρκεια της ημέρας- ορισμένοι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια επειδή αποκοιμήθηκαν ενώ οδηγούσαν ή εργαζόντουσαν
Έλλειψη προσοχής
Κατάθλιψη, εκνευρισμός, κακή διάθεση
Μειωμένη σεξουαλική διάθεση ή στυτική δυσλειτουργία
Συχνοουρία
Εφιάλτες
Ερώτηση:
Τι πρέπει να κάνετε αν κρίνετε πως πάσχετε από υπνική άπνοια;
Απάντηση:
Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση είναι σημαντικές στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας. Αρχικά, μπορεί να φανεί χρήσιμο να ρωτήσετε το/τη σύντροφό σας, ένα μέλος της οικογενείας ή φίλους εάν ροχαλίζετε δυνατά ή εάν έχετε παύσεις στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι συνήθως οι πρώτοι που τα παρατηρούν. Εάν υποψιάζεστε ότι νοσείτε από υπνική άπνοια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον θεράποντα ιατρό σας εγκαίρως. Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας μπορεί μόνο να γίνει με μια μελέτη ύπνου σε μια κλινική ύπνου ή στο σπίτι με ειδικό εξοπλισμό απο ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.
Ερώτηση:
Τι θα αξιολογήσει ο γιατρός;
Απάντηση:
Ο γιατρός σας θα εκτιμήσει τα συμπτώματά σας και θα διεξάγει μια ιατρική εξέταση, πριν αποφασίσει εάν πρέπει να αποτανθείτε σε έναν ειδικό ύπνου. Ο ειδικός ύπνου μπορεί να σας ρωτήσει για τα συμπτώματα σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Θα χρειαστεί πιθανόν να συμπληρώσετε μια φόρμα, συνήθως την Κλίμακα Υπνηλίας Epworth, για το πόσο νυσταγμένος αισθάνεστε όταν ξυπνάτε. Μπορεί επίσης να μετρήσουν τα κιλά και τη περίμετρο του λαιμού σας καθώς και να υποβληθείτε σε κάποια τεστ αναπνοής. Εάν επιδείξετε συμπτώματα Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας, ο ειδικός θα συνταγογραφήσει μια μελέτη ύπνου, για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Ερώτηση:
Τι είναι ο Αναπνευστήρας Όγκου-Πίεσης;
Απάντηση:
Ο αναπνευστήρας ασκεί θετική πίεση ώστε να αποφορτίσει τους αναπνευστικούς μύες ή και να τους αντικαταστήσει τελείως σε περίπτωση προβλήματος της ανθρώπινης αναπνευστικής αντλίας.
Ερώτηση:
Ποιοι οι τύποι αναπνευστήρων;
Απάντηση:
Ο αναπνευστήρας ασκεί θετική πίεση ώστε να αποφορτίσει τους αναπνευστικούς μύες ή και να τους αντικαταστήσει τελείως σε περίπτωση προβλήματος της ανθρώπινης αναπνευστικής αντλίας.
Αναπνευστήρες Πίεσης: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι συσκευές Bi-level οι οποίες λειτουργούν με στόχο την πίεση στην εισπνοή (IPAP) και την εκπνοή (EPAP)
Αναπνευστήρες Πίεσης με στόχευση Όγκου: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι αναπνευστήρες της παραπάνω κατηγορίας οι οποίοι έχουν και την επιπλέον δυνατότητα να αυτορυθμίζουν τον αποδιδόμενο όγκο δια μέσου της διαφορικής πίεσης
Αναπνευστήρες Πίεσης Όγκου: Οι αναπνευστήρες πίεσης όγκου είναι οι πιό εξελιγμένοι αναπνευστήρες οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν και σε τρόπους αερισμού (modes) με στόχο τον αποδιδόμενο όγκο εμφύσησης (Tidal Volume). Ο μετρούμενος όγκος έχει μεγάλη ακρίβεια. Οι αναπνευστήρες αυτοί ενδύκνεινται για χρήση σε επεμβατικό αερισμό.
Σερβοαναπνευστήρες: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι αναπνευστήρες που στόχος του είναι να εξομαλύνουν διάφορα παράδοξα μοτίβα αναπνοής (Cheyne Stokes) ή να μειώσουν τις άπνοιες κεντρικής αιτιολογίας.
Ερώτηση:
Ποια η διαφορά μεταξύ Επεμβατικού και Μη Επεμβατικού Αερισμού;
Απάντηση:
Επεμβατικός αερισμός: Ο επεμβατικός αερισμός γίνεται διαμέσου ενδοτραχειακού σωλήνα ο οποίος και αποκόπτει την μεταφορά του αέρα στου άνω αεραγωγούς και αποδίδει όλο τον αποδιδόμενο όγκο του αναπνευστήρα στους πνεύμονες. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει απόλυτος έλεγχος της ροής του άερα, χωρίς διαφυγές και έτσι ο θεράπων ιατρός μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον αποδιδόμενο όγκο ή πίεση εμφύσησης.
Μη Επεμβατικός Αερισμός: Στον Μη Επεμβατικό Αερισμό (NIV) ο αέρας μεταφέρεται στους αεραγωγούς μέσω μάσκας προσώπου ρινικής ή στοματορινικής. Η επιλογή της μάσκας παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη καλού συγχρονισμού μεταξύ του αναπνευστήρα και του ασθενή.
Ερώτηση:
Ποιοι είναι οι τρόποι αερισμού;
Απάντηση:
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο αναπνευστήρας μπορεί να αποδόσει αέρα στους πνεύμονες. Ειδικά σήμερα με την τεχνολογία μικροεπεξεργαστών να ακμάζει οι τρόποι αερισμού στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τείνουν να φτάσουν στα όρια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Όλα όμως ξεκινούν απο τους τέσσερις βασικούς τρόπους αερισμού που είναι διαθέσιμοι σε κάθε αναπνευστήρα.
Ελεγχόμενης Πίεσης (APV): Σε αυτόν τρόπο αερισμού ο αναπνευστήρας πιάνει την Πίεση εισπνοής (IPAP) που του έχουμε ορίσει και την κρατάει για όση διάρκεια (Ti) έχουμε ρυθμίσει. Η συχνότητα αναπνοών ελέγχεται απο τον ασθενή και σε περίπτωση άπνοιας αναλαμβάνει η συσκευή. Ο παραπάνω τρόπος χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ελέγξουμε απόλυτα τον μηχανικό αερισμό και θέλουμε να αποφύγουμε βαρότραυμα. Ενδύκνειται και για Μη επεμβατικό αερισμό (NIV) λόγω ικανότητας αντιστάθμισης των διαρροών απο την μάσκα.
Υποστήριξης Πίεσης (PSV): Σε αυτόν τρόπο αερισμού ο αναπνευστήρας πιάνει την Πίεση εισπνοής (IPAP) που του έχουμε ορίσει και την κρατάει για όση διάρκεια θέλει ο ίδιος ο ασθενής. Η συχνότητα αναπνοών ελέγχεται απο τον ασθενή και σε περίπτωση άπνοιας αναλαμβάνει η συσκευή. Ενδύκνειται στον Μη επεμβατικό Αερισμό (NIV) καθώς είναι πολύ φιλικό για τον ασθενή και λόγω του τρόπου με στόχο την πίεση αντισταθμίζει τις όποιες διαρροές απο την μάσκα
Ελεγχόμενου όγκου (ACV): Ο τρόπος ελεγχόμενου Όγκου χρησιμοποιείται κυρίως στον επεμβατικό αερισμό και όταν θέλουμε να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια τον αποδιδόμενο όγκο εμφύσησης. Αντενδύκνειται σε Μη επεμβατικό Αερισμό καθώς τυχόν διαρροές απο την μάσκα δεν δύναται να διαχωριστούν.
Θεματολογία#3:Διατροφή - Κακή Θρέψη
Ερώτηση:
Τι είναι η κακή θρέψη / δυσθρεψία;
Απάντηση:
Ως κακή θρέψη ορίζεται η ελάττωση της καθαρής σωματικής μάζας σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, το ύψος και τη δραστηριότητα του ατόμου.
Ερώτηση:
Η κακή θρέψη / δυσθρεψία επηρεάζει το σώμα μας;
Απάντηση:
Η κακή θρέψη επηρεάζει όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και όταν εμφανίζεται σε παιδική ηλικία, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο ΚΝΣ. Ανάλογα με τη βαρύτητα της δυσθρεψίας επέρχονται μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές διαφόρων οργάνων με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, που σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Ερώτηση:
Εμφανίζεται συχνά μία κατάσταση κακής θρέψης / δυσθρεψίας;
Απάντηση:
Οι βαριά πάσχοντες ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν κακή θρέψη, μία επιπλοκή που συχνά παραβλέπεται. Η συχνότητα της κακής θρέψης κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο έχει καταγραφεί στο 30% σε όλη την Ευρώπη. Η πλειοψηφία των ασθενών καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερη τροφή από αυτή που απαιτείται, με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος.
Ερώτηση:
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε κατάσταση κακής θρέψης / δυσθρεψίας;
Απάντηση:
Τα αίτια της κακής θρέψης, που οφείλεται σε ασθένεια, είναι πάρα πολλά και ποικίλλουν.
Ερώτηση:
Τι είναι τα σκευάσματα ειδικής διατροφής;
Απάντηση:
Τα σκευάσματα ειδικής διατροφής είναι ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με τη σύστασή τους στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.
Ερώτηση:
Πόσες κατηγορίες σκευασμάτων ειδικής διατροφής υπάρχουν;
Απάντηση:
Τα σκευάσματα ειδικής διατροφής χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς:
Στα πόσιμα διαλύματα, και
Στα διαλύματα που χορηγούνται μέσω καθετήρα σίτισης.
Ερώτηση:
Μπορώ να χρησιμοποιώ όποιο σκεύασμα ειδικής διατροφής επιθυμώ;
Απάντηση:
Για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιείται το καταλληλότερο σκεύασμα ειδικής διατροφής, που να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες. Αρμόδιοι για τον ορισμό των σκευασμάτων που θα χορηγηθούν είναι η ιατρική και διαιτολογική ομάδα που παρακολουθεί τον ασθενή και γνωρίζει ακριβώς τις ανάγκες και την θεραπευτική προσέγγιση.
Ερώτηση:
Είναι ευχάριστα στη γεύση τα σκευάσματα ειδικής διατροφής;
Απάντηση:
Ναι! Ειδικοί επιστήμονες έχουν καταφέρει να προσφέρουν στα σκευάσματα αρώματα φυσικής προέλευσης (κακάο, βανίλια, φρούτα του δάσους, πορτοκάλι κ.ά.) ώστε να είναι ευχάριστα στη γεύση.
Θεματολογία#4: Στομίες
Ερώτηση:
Όταν θα επιστρέψω στην εργασία μου, θα πρέπει να πω στους συνεργάτες μου ότι υποβλήθηκα σε επέμβαση στομίας;
Απάντηση:
Με ένα ασφαλές σύστημα στομίας, κανείς δεν χρειάζεται να γνωρίζει πως έχετε στομία, εκτός κι αν το θέλετε εσείς. Οι δραστηριότητές σας θα παραμείνουν ίδιες.
Ερώτηση:
Θα μπορώ να ταξιδεύω τώρα που έχω υποβληθεί σε επέμβαση στομίας;
Απάντηση:
Μόλις αναρρώσετε, η στομία δε θα περιορίζει τα ταξίδια σας. Όταν ταξιδεύετε είναι σημαντικό να κάνετε προγραμματισμό. Όταν πετάτε με αεροπλάνο μεταφέρετε τα υλικά για τη στομία στη χειραποσκευή σας. Αν χρησιμοποιείτε κοβόμενες βάσεις φροντίστε να τις έχετε κόψει στο σωστό μέγεθος πριν το ταξίδι ώστε να μη χρειαστεί να μεταφέρετε ψαλίδι στις αποσκευές σας. Εάν θα λείπετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ενημερώστε τον προμηθευτή ώστε να σας στέλνει τα υλικά σε άλλη διεύθυνση. Να θυμάστε να αποθηκεύετε τα προϊόντα σας σε ψυχρό, ξηρός μέρος.
Ερώτηση:
Θα μπορώ να ασκούμαι τώρα που έχω υποβληθεί σε επέμβαση στομίας;
Απάντηση:
Όλοι οι γιατροί συμφωνούν σχετικά με τα οφέλη της άσκησης αλλά καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης.
Ερώτηση:
Θα μπορώ να κάνω μπάνιο ή ντους κανονικά τώρα που έχω υποβληθεί σε επέμβαση στομίας;
Απάντηση:
Μόλις θεραπευτούν οι πληγές και ο γιατρός δώσει την έγκριση θα μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους όπως και πριν. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους με ή χωρίς το σάκο, η επιλογή είναι δική σας. Εάν κάνετε μπάνιο χωρίς το σάκο, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι καθαρό από υπολείμματα σαπουνιού και στεγνό πριν εφαρμόσετε το επόμενο σύστημα στομίας.
Ερώτηση:
Θα μπορώ να κολυμπώ μετά από επέμβαση στομίας;
Απάντηση:
Όταν ο γιατρός σας το κρίνει μπορείτε να επιστρέψετε στις φυσιολογικές σας δραστηριότητες. Οι άνθρωποι με στομίες μπορούν να απολαύσουν όλα τα είδη των σπορ και των δραστηριοτήτων. Πριν ξεκινήσετε το κολύμπι είναι καλό να αδειάζετε τα σάκο σας. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ενισχύουν τις άκρες της δερμοπροστατευτικής βάσης με αδιάβροχη ταινία.
Θεματολογία#5: Ακράτεια
Ερώτηση:
Τι είναι ο διαλείπων καθετηριασμός;
Απάντηση:
Ο διαλείπων καθετηριασμός είναι το άδειασμα της κύστης σε τακτά διαστήματα με τη χρήση ενός καθετήρα. Αυτό μπορεί να γίνει από τον ίδιο το χρήστη (διαλείπων αυτοκαθετηριασμός) ή από κάποιον τρίτο (βοηθούμενος διαλείπων καθετηριασμός).
Ερώτηση:
Πώς θα μάθω τους διαλείποντες καθετηριασμούς;
Απάντηση:
Οι διαλείποντες καθετηριασμοί μαθαίνονται στο νοσοκομείο ή στο σπίτι με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία της υγείας. Οι γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα καθρέφτη τους πρώτους μήνες του καθετηριασμού για να διευκολύνουν την εισαγωγή του καθετήρα. Ο επαγγελματίας της υγείας θα παράσχει τα υλικά εκπαίδευσης όπως βιβλιαράκια, οδηγίες χρήσης και δείγματα.
Ερώτηση:
Πόσο συχνά πρέπει να κάνω καθετηριασμούς;
Απάντηση:
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τους διαλείποντες καθετηριασμούς ως μέθοδο κένωσης της κύστης μπορεί να χρειάζεται να τους εφαρμόζουν τέσσερεις με έξι φορές την ημέρα. Αυτό εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματικά αδειάζει κύστη σας και πόσα υγρά καταναλώνετε.
Ερώτηση:
Τι κάνω όταν έχω έμμηνο ρήση;
Απάντηση:
Η υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν έχετε έμμηνο ρήση. Κάθε φορά που κάνετε καθετηριασμό θα πρέπει να πλένετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων με ένα σαπούνι με ουδέτερο pH και θα πρέπει να αλλάζετε το ταμπόν ή τη σερβιέτα σας συχνά.
Ερώτηση:
Μπορώ να κάνω καθετηριασμούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Απάντηση:
Ο γιατρός σας θα σας δίνει οδηγίες καθώς θα προχωράει η εγκυμοσύνη σας αλλά οι διαλείποντες καθετηριασμοί είναι ασφαλείς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.